Webshop icon

Az “elfeledett” molnárka

Sokan azt mondják, hogy ez a tökéletes szendvicsalap. Nagyon finom, puha, vajas péksütemény, ami akár több napon keresztül friss marad. Az elkészítésére ugyanazok az előírások jellemzők, mint ami a legtöbb kelt tésztára. Szitáljuk át a lisztet, ne használjunk hideg összetevőket és mindig tartsuk be a kelesztési időt. Hiszen jelen esetben, az idő molnárkát terem.

Pékáru

2021-06-03

Hozzávalók: 

  • 60 dkg liszt (BL55)
  • 50 gr cukor
  • 2 csipet só
  • 1 dl tej
  • 22 gr élesztő
  • 50 gr sós vaj
  • 1 tojás 
  • 100 gr 25%-os tejföl

 

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk, a tetejére egy csipet lisztet szórunk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, miután az élesztő felfutott azt is hozzákeverjük és jól összedolgozzuk. Az így kapott tésztát 40 percig kelesztjük, majd felosztjuk 8 egyenlő részre.

Kis kerek tésztát gyúrunk belőle, a felületét elegyengetjük, hogy egyforma vastag legyen mindenhol. Az így kapott tésztát felülről lefelé haladva félbehajtjuk, majd ezt a mozdulatot még egyszer megismételjük, és a két végét kicsit behajtva pihentetjük. Meleg helyen újabb 20 percig kelesztjük.

Miután megkelt a tetejét tojássárgája és tej keverékével lekenjük, ettől aranybarna lesz a felülete. Kamado4u kerámia grillben vagy sütőben 180-200 fokon 20 percig sütjük. 

 Fogyasszuk friss tavaszi zöldségekkel, ízletes sonkával és tormával.

 

Séf: Márfi Gábor