Webshop icon

BBQ csirkemell cézársalátával

A csirkemell sokak kedvence, könnyű és sovány baromfihús és pont ezen erényei miatt nem egyszerű úgy elkészíteni, hogy ne száradjon ki és szaftos maradjon. BBQ technikával, figyelve a hús megfelelő maghőmérsékletére tökéletesen elkészíthető. Persze fontos , hogy rövid pihentetés után azonnal és frissen fogyasszuk, ellenkező esetben elveszti a hús azokat a féltve őrzött szaftokat amit annyira szeretünk a húson belül tudni.

2022-02-16

Ehhez a fogáshoz egy csontos-bőrös csirkemellet választottam. Tapasztalataim szerint a filé hajlamosabb a kiszáradásra, míg a csont és a bőr védi a húst a sütés közben és sokkal szaftosabb lesz a végeredmény. A műveletet pellet grillen vittem végig, ennek egyik oka az, hogy a szárnyas húsokat nem kedvelem különösebben füstösen, és ezek a sütők a faszenes és fatüzelésű sütőkhöz képest jóval diszkrétebb füstös ízt produkálnak.

Tulajdonképpen minél magasabb a sütési hőmérséklet annál tökéletesebb a pellett égese, így nem keletkezik füst ami a sokak által kedvelt ízt produkálja. 70 C és 100 C fok között van az a hőmérséklet tartomány, ahol több füst képződik ezért érdemes a sütést egy hosszabb füstölési periódussal kezdeni, ha szeretnénk, hogy ez visszaköszönjön a húsunk ízében.

A húst vékonyan bekentem olajjal, amire azért van szükség hogy a választott fűszer jobban tapadjon a felületen. Ez lehet mustár, szójaszósz vagy akár majonéz is, a lényeg a megfelelő tapadás elérése, semmiképpen ne használjunk túl sokat.

Ezek után SPG-vel fűszereztem , azaz Salt-Pepper-Garlic, vagyis só, bors, fokhagyma fűszerkeverékkel, ami az egyik kedvenc alapfűszerem. A pellet sütő eddigre elérte a 70 C fokos üzemi hőmérsékletet és rácsra tettem a szép egyenetesen fűszerezett csirkemellett. Beszúrtam a maghőmérőt, vigyázva, hogy ne érjen csontot és kapcsoltam egy "supersmoke" funkciót. Elindítottam az alkalmazást és elkezdtem a cézár öntet és a saláta előkészítését.

A cézáröntethez a tojássárgáját kevés angolmustárral és worcester szósszal elkevertem, majd az olajat folyamatosan hozzáadva egy lágy majonézt készítettem amiben eldolgoztam a késsel pépesre vágott kaprit,szardellát és parmezánt. Sóval,borssal és citromlével ízesítettem.

A salátához szükségem volt még pirított kenyérkockára és némi lesütött baconszalonkára. A kenyérben nem volt különösebb csavar, egy szénhidrátcsökkentett magvas kenyeret használtam, viszont bacon helyett a Szatmáry Dry Aged Coppáját vetettem be és néhány szeletet a pácolt szalonnájából is vágtam , ami egy nagyon különleges ízű költemény amiben az ánizs is visszaköszön. A malacságokat egy sütőpapírra tettem a csirke mellé.

Egy óra füstölés után szólt az alkalmazás hogy ideje emelni a tétet , ezért felvittem a sütő hőmérsékletét 140 C fokra. Természetesen ilyen hőmérsékletnél a "supersmoke" funkció automatikusan kikapcsol. A maghő lassan de biztosan elindult a 73 C fokos cél felé és mivel az öntet már pihent a hűtőben, a sütő pedig tette a dolgát, én kerestem magamnak valami tennivalót.

60 C fokos maghőnél néztem rá először a húsra, és ahogy felnyitottam a grill tetejét megcsapott az pácolt mangalica szalonnából kisülő zsír ánizsos illata. Nem bírtam ellenálni neki és megkóstoltam, hihetetlen ízbomba volt, amit kár lett volna veszni hagyni, ezért szépen bekenegettem vele a csirke eddigre szép aranybarnára pirult bőrét.

A csirkét 70 C fokon vettem le és pihentettem negyed órát, annyi idő alatt még 2-3 C fokot ment föl a maghő. A pihentetés alatt a zöldsalátát elkavartam az öntettel, a kenyérkockákkal és a ropogósra sült coppát és szalonnát rászórtam. A csirkét egy filézőkéssel megszabadítottam a csonttól és szeletekre vágtam , majd tálaltam. A szalonnás bűnbeesést leszámítva egy laktató ,de mégis könnyű fogás, ami felüdülés időnként a "tartalmasabb" barbecue alapanyagok között.

 

Szűcs Róbert Lúciusz