Webshop icon

Csicseriborsós bárányragu, joghurttal és lapos kenyérrel kamadoban

Bárány Egytálétel Főétel Grill

2021-02-01

Ez egy marokkói ihletésű “joker” recept. A “joker” alatt azt értem, hogy a vezérfűszerek és alapanyagok megtartása mellett bátran variálható.

Alapvetően a bárányhús áll neki nagyon jól, de természetesen más hússal is elkészíthető. Marrakeshben tevehúsos verziót is ettem, ami simán lehetett marha is, ha figyelembe vesszük mennyire vagyok “járatos” tevehúsban. De mondjuk, hogy ha azt rendeltem, akkor az az volt. Egyébkén “lamb tajin”-ra keresve millió verzót találhattok.

Ezeket a típusú ételeket tajinnak (tadzsin) hívják, akárcsak az edényt amiben készítik. Nekünk megfelel az öntöttvas edény is. 

Az étel igazi karakterét a fahéj, római kömény, chilli, babérlevél kombó adja , de van mellette koriander, snidling, petrezselyem, oregánó, sima kömény, pirospaprika és őrölt bors is.

 

 

Kevés hagymát lepirítottam olajon, bele a mozsárban összetört fűszerkeverék. Pillanatok alatt felszabadulnak a finom illatok már mehet is bele a fokhagyma, majd kicsi pirítás és egy kis víz.

Közben megforgatjuk a rácson a báránydarabokat, ha szép kérget kaptak mehetnek a szaftba és lehet szép lassan főzni , ha félig kész mehet bele a csicseriborsó és fele annyi paradicsom valamint a paprika kockázva. A végén fél lime leve és az ízek összehangolása , egy kis só ha kell.

Sima bolti pizzatésztából gyúrtam kis lepényeket és megsütöttem a rácson.

A görögjoghurt nagyon megy mellé és tálaláskor megszórtam koriander-snidling-petrezsem keverékével.

 

 

Séf tipp: Készítettem már aszalt gyümölcsökkel, báránycsülökből. A bárányt indirekt sütöttem kb.

1 órát intenzív füstön aztán ment a raguba és úgy főztem készre. Nagyon patent úgy is. Anyaghányadokat, hőfokokat nem jegyzek. Szemre, illatra, állagra főzök.