Webshop icon

Marokkói bárányragu, házi tortillában

A keleti konyha fűszereit talán méltatlanul keveset használjuk. De ez a sumacos és római köményes bárány mindenki kedvét meghozza hozzá. A legjobb benne, hogy úgy pakolhatjuk tele a tortillánkat, ahogy csak szeretnénk.

Bárány Grill

2021-06-18

Hozzávalók:

 

  • Házi tortilla tésztához:
  • 560 gr liszt: 230 gr búzafinomliszt + 230 gr kukoricaliszt
  • 375 ml víz
  • 12-15 gr sütőpor
  • 120 ml repceolaj
  • 0,5 ek só

 

  • A páchoz:
  • 6 gerezd Fokhagyma
  • 15gr Só
  • 10gr Bors
  • 20gr Római kömény
  • 2tk Fahéj
  • Chili
  • 15gr Cayenne bors
  • 2 dl Olivaolaj

 

A raguhoz:

  • Bárányhús
  • Harissa szósz
  • Sumac (Közel-Keleti fűszer)
  • Koktélparadicsom
  • Lilahagyma

 

A tortilla elkészítése:

A hozzávalókat összedolgozzuk, géppel ez kb. 10 perc, majd 10 percen keresztül pihentetjük. Ekkora mennyiségből 14-15 darab tortilla lapot tudunk készíteni, a tésztát osszuk fel ennyi egyenlő részre. Nyújtsuk ki 1-2 milliméteres kerek formákra a tésztát. Zsiradék nélkül, az előre felmelegített serpenyőben kisütjük. Ha Kamado4u kerámia grillsütőben készítjük el a tortillákat, akkor kiegészítőként a Camp Chef Deluxe öntöttvas edények fedele tökéletesen alkalmazható erre a célra. Miután a tortilla egyik oldala megpirult, fordítsunk rajta egyet és a másik oldalát is pirítsuk meg. Amikor már kész, tegyük őket nedves konyharuhába. Fontos, hogy ez a lépés ne maradjon ki, mert különben könnyen kiszárad a tésztánk, viszont így a nedves közegben a forró tészta begőzölődik és megpuhul.

 

A ragu elkészítése:

A koktélparadicsomot, lilahagymát sumacban (ejtsd: szumák, Közel-Keleti fűszer) megforgatjuk, ebben a fűszerben marináljuk egy kicsit. 

 

Elkészítjük a pácot a bárány húsokhoz:  frissen őrölt borsot, sót, olivaolajat, római köményt összekeverjük, majd hozzáadjuk még a fahéjat, reszelt fokhagymát, chilit és cayenne borsot is. Ebbe a keverékbe megforgatjuk a csíkokra vágott bárány húst és forró serpenyőben, vagy az öntöttvas serpenyőben, faszén felett, hirtelen kisütjük. 

 

 

Két fajta öntetet készítünk:

 

Chili öntet ebben az esetben harissa szósz volt, amit egy kis vízzel fel tudunk hígítani, így könnyen kezelhetővé válik és nem mellesleg a csípőssége is enyhül. 

A görög joghurtba friss mentát aprítunk, citromfüvet szórunk, fokhagymát reszelünk és frissen őrölt borssal és sóval ízesítjük.

 

 

Tálalásnál  a tortillalapra elsőként a bárány csíkokat tesszük, erre mehetnek a marinált zöldségek, valamint joghurt és a csili öntet, de bármelyik elhagyható.

 

Séf: Márfi Gábor