Webshop icon

Rakott kel

Talán az egyik legjobb rakott étel. Tipikusan az a kategória, ami gyerekként nem biztos, hogy a kedvencek között szerepel, de felnőttként már kifejezetten szeretjük. Szerencsére különösen egyszerű elkészíteni és nagyon finom. 

Egytálétel

2021-07-02

Hozzávalók:

  • 3 db salottahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kelkáposzta
  • 150 gr basmati rizs
  • 500 gr darált hús
  • 2 dl 25%-os tejföl
  • 4 dl 20%-os főzőtejszín
  • 5 db tojás
  • vörös cheddar sajt
  • kakukkfű
  • vaj
  • kömény
  • só, bors
  • olívaolaj

 

 

A salottahagymákat finomra vágjuk és néhány perc alatt olívaolajon lepirítjuk. A basmati rizst feltesszük főni. A kelkáposztát levelekre bontjuk, és amíg a hagyma pirul és a rizs fő, gyorsan leforrázzuk a leveleket - ez kb. 30-60 másodpercig tart - ezután közvetlenül jéghideg vízbe tesszük.

Amikor a hagyma megpirult és kellemes illatot áraszt az edényből, akkor rátesszük a darált húst és frissen őrölt borssal, köménnyel és sóval ízesítjük.  Amíg a darálthús pirul, addig összekeverjük a tejfölt és tejszínt. Ebbe a tejfölös-tejszínes mártásba tesszük a fűszereket: kakukkfű, frissen őrölt bors, só, 2 gerezd fokhagyma, és 5 egész tojás. Jól összekeverjük, hogy a fűszerek és tojás szépen elvegyüljön a tejföllel és tejszínnel. 

 

 

Egy hőálló edényt/tepsit kivajazunk és a lecsöpögtetett kelkáposzta leveleket beletesszük, erre mehet egy adag darálthúsos raguból, majd a rizs és ezt követi a tejszínes mártás. Ismételjük meg ezt a sorozatot addig, amíg az edényünk tele nem lesz és az egészet borítsuk be vörös cheddar sajt szeletekkel.

 

Toljuk be a sütőbe, vagy Kamado4u kerámia grillünkbe és kb. 45-60 perc alatt, 180 fokon süssük készre.

 

Séf: Márfi Gábor