Webshop icon

Sós karamellás banános pite

Az édes, ragacsos házi karamellás, friss banános vajas pite tökéletes befejezése bármely pizzapartinak. Próbáld ki Ooni öntöttvas serpenyőben sütve, egy gombóc hideg vaníliafagyival tálalva. Garantáljuk, hogy mindenki odáig lesz érte.

 

Desszert Grill

2022-01-29

Hozzávalók:

  • Bolti leveles tészta
  • 200 g kristálycukor
  • 90 g sózott vaj, feldarabolva
  • 120 g tejszínhab
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 banán, szeletelve
  • Vaníliafagylalt a tálaláshoz

 

Gyújtsuk be az Ooni pizzasütőnket, kb 200˚C-ra fűtsük fel. Az Ooni infravörös hőmérővel gyorsan és egyszerűen ellenőrizhetjük a sütő belső hőmérsékletét.

Melegítsük fel a kristálycukrot egy serpenyőben közepes lángon a tűzhelyen, spatulával folyamatosan kevergessük. A cukor csomókká fog alakulni, és végül sűrű, barna, borostyánszínű folyadékká olvad - legyünk óvatosak, mert könnyen megéghet a cukor.

Ha a cukor teljesen elolvadt, apránként adjuk hozzá a vajat - vigyázzunk, mert a folyadék gyorsan buborékosodni fog, amikor a vajat hozzáadjuk. Keverjük körülbelül 2-3 percig. 

Miután összeállt, lassan csorgassuk bele a tejszínt. Legyünk óvatosak, mivel a forró folyadék köpködni fog, amikor a hideg tejszínt hozzáadjuk. Miután az egészet hozzáadtuk, hagyjuk 1 percig forrni. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a sót.

Kenjük meg az öntöttvas serpenyőt vajjal, és tegyük be az Ooni pizzasütőbe, hogy kissé felmelegedjen.

Nyújtsuk ki a leveles tésztánkat és vágjuk méretre. Vegyük ki az öntöttvas serpenyőt a sütőből, és helyezzük bele a tésztát. Egyenletes rétegben kenjük el a sós karamellás keveréket az alapon, a szélén kb. 1 cm-t szabadon hagyva, hogy a tészta fel tudjon emelkedni. Tegyük a tetejére a felszeletelt banánt, és tegye vissza a serpenyőt az Ooni sütő elejére.

Süssük körülbelül 15-20 percig, és az egyenletes sütés érdekében rendszeresen forgassuk meg. Ha azt vesszük észre, hogy az oldalai túl gyorsan sülnek, kapcsolja ki teljesen a sütőt, és hagyjuk a pitét a maradék hőben sülni - a forró kő átsüti az alapot anélkül, hogy az oldalai megperzselődnének.

Ha a tészta aranybarna, vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és hagyjuk kissé kihűlni. Szeleteljük fel és tálaljuk a pitét melegen, egy gombóc vaníliafagylalttal.

Recept: Ooni

https://eu.ooni.com/blogs/recipes/salted-caramel-and-banana-pie