Webshop icon

Pulykás tonhalkrémes szendvics

A tonhal és bármilyen más hús párosítása nagyon idegen volt számomra, mikor először találkoztam a "Vitello tonatto"val azaz tonhalkrémes borjúval, ami az olasz konyha egyik klasszikus előétele. Aztán megkóstoltam és mondanom sem kell , hogy kellemesen csalódtam benne. Mikor pedig egy street food fesztiválon találkoztam egy sertéssültes, tonhalszószos szendviccsel  azonnal rápróbáltam. Most ezzel a recepttel, tisztelgem az új ízekre való nyitottság oltára előtt.

2022-02-25

Az általam kreált receptek jelentős részére igaz, hogy csak mankók és elsősorban inspirációs céllel íródnak. Ez különösen érvényes erre a receptre , hiszen a hús típusa, a buci és a többi betét is nyugodtan lecserélhető. A tonhalkrém pedig készülhet, lágyabra vagy fűszeresebbre. A lényeg ennek a két számomra merőben eltérő ízvilágnak a házasítása. Ehhez a szendvicshez egyébként tökéletes a maradék bbq pulykamell is, amit ebben az írásban bontunk ki teljesen.

A szendvicshez:

  • 1 hamurgerbuci
  • 2 szelet cheddar sajt
  • 1 vastag szelet paradicsom
  • savanyított lilahagyma
  • kevés vaj a buci pirításához
  • pulykamell kb. 1 cm-es szeletekre vágva

A tonhalkrémhez:

  • Tonhalkonzerv
  • Szardella
  • Kapribogyó
  • Mustár
  • Parmezán
  • Olivaolaj
  • Citromlé
  • SPG fűszerkeverék

A grillt begyújtom és hagyom hogy a faszén szép egyenletesen begyulladjon és fehéren izzon a parázs. Ez a parázs a legalkalmasabb a grillezésre. Ez kb. 30 perc. Ne használjunk túl nagydarabos faszenet a hasonló grillezéshez, egy jó minőségű brikett ebből a szempontból nézve előnyös választás lehet ebben az esetben.

Amíg a faszén eléri a megfelelő állapotot, elkészítem a tonhalkrémet. Ez végtelenül egyszerü, összetöröm a szardellát,parmezánt és kapribogyót a tonhallal és elkeverem a mustárral és annyi olivaolajjal hogy megfelelő állagú legyen. Ízesítem citromlével és SPG-vel, aztán hagyon hogy az ízek összeérjenek. 

A grillen kisütöm gyorsan a lesózott pulykamell szeleteket és ízesítem frissen őrölt borssal.

Ne szárítsuk ki a pulykát, bátran használjunk maghőmérőt és vegyük le 70-71 C fokon a rácsról. Néhány perc pihentetés után összeállítjuk a szendvicsünket, melyet alul fölül a vajon megpirított bucik zárnak.

Próbáljátok ki és küldjétek el nekünk a saját verziótokat!

 

Lúciusz , Picigurman